Shipping Worldwide Color Blast Loyalty Reward Point Low Price, Guaranteed Quality!

Frequently Ask Questions

01. Bagaimana cara membuat order?

Order menggunakan Shopping Cart sahaja. Sila baca di bahagian “HOW TO ORDER” untuk lebih detail.

02. Bagaimana cara menggunakan Shopping Cart?

Anda perlu register terlebih dahulu dan sahkan registration melalui email anda. Kemudian anda boleh log in dan mula membeli. Anda akan menerima invoice melalui email secara automatic dari admin dalam masa 1-2 minit selepas anda submit order. Sila periksa inbox atau spam box. Invoice mempunyai detail cara bayaran dan total harga yang dibeli.

03. Bolehkah saya order melalui Facebook, mesej telefon atau tulis melalui email?

Tidak, semua order melalui mesej Facebook, telefon atau menulis di dalam email tidak akan dilayan. Semua order hanya boleh dibuat melalui Shopping Cart sahaja.

04. Bolehkah saya membeli barang secara CASH ON DELIVERY (COD)?

Tidak. Kami hanya beroperasi melalui kedai online, jadi semua urusan penghantaran hanya melalui pos sahaja.

05. Bolehkah saya melakukan online transfer dari bank lain selain Maybank dan CIMB?

Boleh, tetapi bukti bayaran yang lengkap beserta online receipt atau printscreen perlu disertakan semasa email/ms/whatsapp kepada admin.

06. Saya sudah memasukkan email admin semasa membuat online transfer, perlukah saya email lagi kepada admin untuk memaklumkan bayaran telah dibuat?

Ya, walaupun email dari bank diterima anda masih perlu emailkan kepada admin beserta bukti bayaran kerana nama order dan nama dari bank berkemungkinan tidak sama dan menyukarkan admin untuk merekod siapa yang membuat bayaran.

07. Apakah yang saya perlu lakukan selepas membuat bayaran?

Reply semula email invoice yang diterima sebelum ini. Attachkan bersama-sama bukti bayaran seperti resit, printscreen atau dokumen transaksi.

08. Bilakah saya akan mendapat respon dari admin selepas email bukti bayaran telah dihantar?

Semua email akan dibalas dalam masa 48 jam waktu bekerja. Sila ambil perhatian, pihak Color Blast tidak akan membalas email anda serta merta. Untuk membalas email satu per satu perlu mengambil masa dan mengikut masa bekerja. Dalam keadaan tertentu seperti email yang terlalu banyak, kemungkinan masa untuk membalas email akan melebihi 48 jam.

09. Saya telah emailkan bukti bayaran kepada admin tapi masih tidak mendapat maklum balas setelah lebih 48 jam. Apa yang perlu saya lakukan?

Periksa email inbox anda dan juga di bahagian SPAM BOX. Berkemungkinan email akan masuk ke dalam SPAM BOX. Urusan reply email tidak dilakukan pada hari Sabtu dan Ahad kerana hari cuti.

10. Bagaimana saya akan mendapat status barang yang telah dihantar?

Color Blast akan kemaskini tracking number selepas pembeli membuat bayaran melalui emel pembeli yang telah didaftarkan. Pembeli boleh click Track Your Parcel untuk memastikan bungkusan benar-benar telah dihantar.

Follow Us On: