016-235 1265

FAQs

Soalan-soalan lazim berkaitan pembelian di web Color Blast Closet.

Order menggunakan Shopping Cart sahaja. Sila baca di bahagian “HOW TO ORDER” untuk lebih detail.
Anda perlu register terlebih dahulu dan sahkan registration melalui email anda. Kemudian anda boleh log in dan mula membeli. Anda akan menerima invoice melalui email secara automatic dari admin dalam masa 1-2 minit selepas anda submit order. Sila periksa inbox atau spam box. Invoice mempunyai detail cara bayaran dan total harga yang dibeli.
Tidak, semua order melalui mesej Facebook, telefon atau menulis di dalam email tidak akan dilayan. Semua order hanya boleh dibuat melalui Shopping Cart sahaja.
Tidak. Kami hanya beroperasi melalui kedai online, jadi semua urusan penghantaran hanya melalui pos sahaja.
Boleh, tetapi bukti bayaran yang lengkap beserta online receipt atau printscreen perlu disertakan semasa email/ms/whatsapp kepada admin.
Ya, walaupun email dari bank diterima anda masih perlu emailkan kepada admin beserta bukti bayaran kerana nama order dan nama dari bank berkemungkinan tidak sama dan menyukarkan admin untuk merekod siapa yang membuat bayaran.
Reply semula email invoice yang diterima sebelum ini. Attachkan bersama-sama bukti bayaran seperti resit, printscreen atau dokumen transaksi.
Semua email akan dibalas dalam masa 48 jam waktu bekerja. Sila ambil perhatian, pihak Color Blast tidak akan membalas email anda serta merta. Untuk membalas email satu per satu perlu mengambil masa dan mengikut masa bekerja. Dalam keadaan tertentu seperti email yang terlalu banyak, kemungkinan masa untuk membalas email akan melebihi 48 jam.
Periksa email inbox anda dan juga di bahagian SPAM BOX. Berkemungkinan email akan masuk ke dalam SPAM BOX. Urusan reply email tidak dilakukan pada hari Sabtu dan Ahad kerana hari cuti.
Color Blast akan kemaskini tracking number selepas pembeli membuat bayaran melalui emel pembeli yang telah didaftarkan. Pembeli boleh click Track Your Parcel untuk memastikan bungkusan benar-benar telah dihantar.